08 toukokuuta 2014

Amerik... Suomalainen unelma

Jengi lässyttää unelmista, yrittämisestä ja vapaudesta ihan ku oltais jenkeissä.

Minäpä kerron, miten asiat jenkeissä on.

Opiskelin musaa perkeleen kalliissa koulussa laina-, apu-, lahjoitus- ja Suomen sosiaaliturvarahalla. Koko potin kookoonsaaminen aiheutti stressiä aivan viimeiselle lukukaudelle asti. Ja edelleen noin 10 vuotta myöhemmin olen kiinni näissä veloissa. Todennäköisesti useita vuosia eteenpäinkin. Mutta se siitä. Tärkeämpää on seuraava.

Luennolla katsoin isosta ikkunasta kadulle, jolla istui kerjäläisiä rikkaiden nulikoiden jaloissa lantteja anelemassa. Osa ryysyissä, osa bisnespuvuissa, jotka päällään olivat ehkäpä vielä pari kuukautta sitten istuneet turvallisessa toimistossaan kuusi pitkää työpäivää viikosta, ilman kesä- tai talvilomia.

Bussipysäkeillä ja puistoissa nukkui kodittomia kesät talvet. Huopa ja kärryt ovat monen bostonilaisen vakiovaruste. Samoin kuin ökylimusiinit ja luxus-condominiumit toisten.

Yksiöni oli Suomen mittapuulla erittäin kallis. Sillä hinnalla sai kaupungin laidalta pienen haisevan luukun, jonka kokolattiamatolla juoksivat torakat ja hiiret. Talvella patteri paukkui ja kolisi sylkiessään puolentoista metrin vesiroiskeita ja höyryä huoneeseen. Sitä piti myös säätää manuaalisesti päivin öin, jotta lämpötila pysyisi tasaisena.

Joinain iltoina kotiin tullessani asuntoni ovi oli selittämättömästä syystä johtuen auki, vaikka mitään ei ollutkaan varastettu. Vain kivenheiton päässä asunnostani tapahtui katuampumisia ja murhia.

Ja nyt puhutaan Massachusettsista, joka on Amerikan mittapuulla kehitysasteen ja sosiaaliturvan osalta hyvä osavaltio.

Suomessa on ikävä kyllä tullut aikuisikään huolestuttavan suuri määrä idiootteja, jotka haluavat omaksua tänne amerikkalaisen mallin, jonka realiteeteista ja lieveilmiöistä eivät tajua hevon persettä. Paitsi unelmointi- ja yksilönvapausretoriikan.

Jopa Savontien varrella Nastolassa on entinen Teboil muutettu burgerbaariksi, jonka lipputangossa hulmuaa tähtilippu ja pihalla seisoo täyspitkä keltainen koulubussi. Ja itsekin harkitsin joku aika sitten tähtilipun laittamista osaksi Stadin Musakoulun tulevaa logoa.

Sekopäitä kaikki. Allekirjoittanut mukaan lukien. Time to wake up! (Meni jo.)

Päätän George Carlinin sanoihin: "The reason they call it the American Dream is because you have to be asleep to believe it."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti